Van student tot therapeut

Gepubliceerd op 23 april 2025 om 15:00

Interview met danstherapeut Stella 

Wennen aan het werkveld

Na jaren studeren en stages lopen is het moment eindelijk daar: aan het werk als therapeut. De overgang van student naar professional is spannend en uitdagend. "Opeens verwacht iedereen dat jij het weet," vertelt Stella die werkt als dans- en bewegingstherapeut op de GGZ-afdeling van het ziekenhuis met kinderen en adolescenten. Dat was wel even schikken, maar na twee maanden begin je er wel echt in te rollen en merk je dat je het gewoon in je hebt. De overgang van student naar werkend professional is groot en het gevoel dat alles nieuw is, kan overweldigend zijn. Het leren kennen van de organisatie en het toepassen van theoretische kennis in de praktijk kost tijd. "Stap voor stap aanpakken, dan krijg je vanzelf meer vertrouwen”, is wat Stella je meegeeft.

Werken met doelgroep
Het werken met deze doelgroep past goed bij haar. "Ik wist al tijdens de opleiding dat ik met kinderen wilde werken. Het speelse en het spontane is wat mij prikkelt." Het feit dat ze zelf nog jong is, ziet ze inmiddels als een voordeel. "Sommige cliënten vinden het juist fijn om een jonge therapeut te hebben. Dat maakt het contact laagdrempeliger."

Stella werkt met cliënten met gedrags- en ontwikkelingsproblematiek. De hulvragen die ze vaak krijgt, hebben te maken met lichaamssignalen gaan begrijpen en lichaamsbewustzijn ontwikkelen. Inspiratie voor werkvormen haalt ze niet alleen uit haar opleiding, maar ook uit de cliënten zelf. "Soms bedenken ze zelf een spelletje of komen ze met leuke ideeën." Ook gesprekken met collega’s leveren nieuwe inzichten op. "Collega’s hebben vaak net weer een andere kijk, dat helpt enorm."
De manier waarop Stella haar werkvormen vaak vormgeeft, is door te kijken naar de kernwoorden. “Als het bijvoorbeeld gaat over grenzen, vertaal ik dit soms letterlijk en laat ik de cliënt voelen hoe het is. Gaan we letterlijk over de grens heen stappen en kijken hoe dat dan voelt.”

Het voorbereiden van sessies gaat steeds makkelijker. "In het begin dacht ik vaak: ‘Wat ga ik nu doen?’ Maar veel werkvormen lijken op elkaar, alleen geef ik ze net anders vorm. Nu bereid ik bewuster voor, zodat ik doelgericht kan werken." Ook gaat Stella soms juist zonder voorbereide werkvormen de sessie in. Ze zet dit dan bewust in als interventie en laat de cliënt kiezen wat ze gaan doen.

 

Groeien in het vak

Om als vaktherapeut erkend te worden, moet je je inschrijven in een beroepsregister. Dit is iets wat tijdens de opleiding weinig aandacht kreeg, daarom was het voor Stella even schrikken op het moment dat ze erachter kwam dat je ook punten moest behalen. Per vijf jaar moet je een aantal punten halen om geregistreerd te blijven. Punten kun je halen door verschillende dingen te doen. Supervisie en intervisie maken groot onderdeel hiervan uit, maar ook cursussen volgen, naar symposia gaan of een stagiaire begeleiden.
Dit kost even wat uitzoek werk, maar uiteindelijk krijg je de draai te pakken.

Bij de vraag of ze verschil ziet in ervaren therapeuten en net beginnende, vertelt Stella dat het verschil minder groot blijkt dan dat ze vooraf dacht. Hoewel ervaren collega’s misschien sneller herkennen wanneer een proces niet soepel loopt en daar met vertrouwen op kunnen inspelen, merkt Stella dat niveau van de kennis en toepassing daarvan vaak gelijk is tussen ervaren en net beginnende therapeuten.
Je zult altijd verschillen zien bij therapeuten, maar dit komt meer door persoonlijkheid dan jaren ervaring.

Wat ze het mooiste vindt aan haar werk? "De laatste sessie, wanneer cliënten vertellen wat ze geleerd hebben." Ook de band die ze opbouwt met de cliënten is bijzonder. "Dat iemand die eerst sceptisch was, later zegt dat het hem echt heeft geholpen. Dat zijn de momenten waarvoor je het doet."

Tot slot heeft ze nog een boodschap voor studenten die binnenkort het werkveld betreden: "Het komt wel goed! Je mag best even zoeken en onzeker zijn. Je rugzak zit vol kennis en wat je nog niet weet, leer je vanzelf in de praktijk." De overgang van student naar therapeut is spannend, maar met vertrouwen, steun van collega's en een beetje geduld blijkt het uiteindelijk allemaal goed te komen.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.